Ultra Kassios Dias 80km + 4200m 4 Itra

Το κόστος συμμετοχής είναι

Ο αγώνας εκτός της αυτόνομης ατομικής συμμετοχής μπορεί να γίνει και σε ομάδα των δυο αθλητών με αλλαγή «σκυτάλης» στο ψηλότερο σημείο του αγώνα, στην κορυφή του Όρους Παντοκράτωρα.

06:00:00 Εκκίνηση
Κασσιώπη Τοποθεσία Εκκίνησης
80km Απόσταση
+4200 Υψόμετρο
87% μονοπάτι
10% χωματόδρομοι
3% άσφαλτος

Σύντομη περιγραφή της διαδρομής

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ : Ο Κάσσιος Δίας ultra είναι ένας αγώνας που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στις    19 Φεβρουαρίου 2022 στην Β.Α Κέρκυρα με απόσταση 80 χλμ. και συνολική υψομετρική διαφορά 4.200 μ. Ο αγώνας κινείται με επίκεντρο το Όρος Παντοκράτωρας, την ψηλότερη κορυφή του Νησιού και τους παραδοσιακούς οικισμούς στα Β.Α παράκτια της Κερκυραϊκής καλντέρας. Το πεδίο κατανομής είναι 87% μονοπατιού, 11% χωματόδρομου και 3% ασφάλτου. Η διαδρομή θεωρείται τεχνική με συνεχής διακυμάνσεις όσον αφορά το υψομετρικό της προφίλ. Το ψηλότερο σημείο του αγώνα είναι και η κορυφή του Όρους στα 917μ. Ο αγώνας έχει μπει στη λίστα αξιολόγησης της ITRA δίνοντας 4 πόντους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες σαν κριτήριο για τη συμμετοχή τους σε ανάλογους αγώνες. Η ημερομηνία του αγώνα επιλέχτηκε με το σκεπτικό ότι το Νησί της Κέρκυρας το μήνα Φεβρουάριο έχει ήπιο κλίμα σε σχέση με τα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας πράγμα το οποίο προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη διεξαγωγή του. Τα ποσοστά βροχόπτωσης είναι μειωμένα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του χειμώνα με μέση ελάχιστη θερμοκρασία 5,7 βαθμούς μέση μέγιστη 14,1 βαθμούς και μέση μηνιαία 10,2 βαθμούς. Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι υπήρχε ένα κενό ultra αγώνων στην χώρα μας αφού από Νοέμβριό μέχρι και Μάρτιο δεν υπάρχει κάποιος ανάλογος αγώνας στο Ελληνικό καλεντάρι. Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να αποκρυπτογραφήσουμε το προφίλ της διαδρομής θα την χωρίζαμε σε δύο εντελώς διαφορετικά κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι 36.5 χλμ. + 2700μ. με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και με ένα τεραίν που σου δίνει την εντύπωση ότι μπορείς να το τρέξεις, αλλά η συνεχής εναλλαγές κλίσεων που δίνουν άλλωστε  και τα πολλά υψομετρικά μπορούν να σε εξαντλήσουν αν δεν γίνει σωστή διαχείριση δυνάμεων και ενέργειας. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν και οι δύο από τις τρεις συνεχόμενες ανηφόρες. Η πρώτη στην κορυφή Μεταγώνα (5.5χλμ. +750μ.) και η δεύτερη στην ψηλότερη κορυφή Παντοκράτωρας (10 χλμ. +1100μ.)  Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει και το κομμάτι από το 14ο εως το 26ο χλμ. αφού έχουμε ένα συνεχές πάνω – κάτω που μας ανεβάζει από το επίπεδο της θάλασσας στους ημιορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς. Το δεύτερο κομμάτι 43χλμ. + 1500 μ. σαφώς πιο ορθολογικό στο προφίλ του κινείται στους πρόποδες της κορυφής με επίκεντρο τους ορεινούς οικισμούς Στρινύλα και Π.Περίθεια. Θεωρούμε ότι μπορεί να κερδηθεί αρκετός χρόνος αν υπάρχουν και οι ανάλογες δυνάμεις αφού τα μονοπάτια είναι καλής βατότητας χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η ανάβαση στην Τρίτη κορυφή μας βρίσκει στο 57ο χλμ. της διαδρομής (7χλμ. + 650μ.) είναι και η τελευταία μεγάλη συνεχόμενη ανηφόρα. Στα τελευταία 8 χλμ. πριν τον τερματισμό η διαδρομή κινείται στο επίπεδο της θάλασσας μέσα στο οικοσύστημα του Ερημίτη αλλά το μονοπάτι δεν χάνει τίποτα από τον ορεινό του χαρακτήρα τόσο από ομορφιά όσο και από βαθμό δυσκολίας

Οι εγγραφές θα ανοίξουν τις 20 Νοεμβρίου 2021 και θα κλείσουν τις 20 Ιανουαρίου 2022 η με τη συμπλήρωση 100 αθλητών στα 80 χλμ. και 50 ομάδων (100 αθλητές στη σκυτάλη). Το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών θα τηρηθεί αυστηρά και θα γίνονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα covid-19 που θα ισχύουν τις ημέρες της διεξαγωγής του αγώνα.

Προφιλ, σταθμοι και σημεια ελεγχου

Δικαίωμα Συμμετοχής-Κριτήρια

Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο αγώνας δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αθλητές και μοναδικό  κριτήριο συμμετοχής είναι ο τερματισμός σε έναν αγώνα βουνού άνω των 35 χλμ.( 2 ITRA points), τερματισμός ενός μαραθωνίου αγώνα δρόμου, η εγκατάλειψη ενός ultra αγώνα βουνού άνω των 80 χλμ. μετά το 50ο  χλμ. Για τους αθλητές της σκυτάλης προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο τερματισμός σε έναν αγώνα βουνού άνω των 20 χλμ. Οι αγώνες που θα αποτελούν το κριτήριο συμμετοχής  και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουν διεξαχθεί τα ημερολογιακά έτη 2019, 2020,2021. Τα κριτήρια αυτά θεωρεί η διοργάνωση ότι διασφαλίζει ότι οι αθλητές διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του αγώνα.

Εγγραφές-Κόστος συμμετοχής

: Oι εγγραφές θα διαρκέσουν από τις 20 Νοεμβρίου εως και τις 20 Ιανουαρίου (ένα μήνα πριν τον αγώνα) η με τη συμπλήρωση 100 αθλητών στα 80 χλμ και 50 ομάδων (100 αθλητές)στη σκυτάλη και θα γίνονται δεκτές μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά και καμία εγγραφή δεν θα γίνεται δεκτή μετά την παραπάνω ημερομηνία. Το κόστος συμμετοχής ορίζεται 70 ευρώ για τον αγώνα των 80 χλμ. και 70 ευρώ (35+35) για την ομαδική συμμετοχή. Έγκυρή θα θεωρείται η συμμετοχή μετά και την κατάθεση του αντίστοιχου χρηματικού ποσού στον λογαριασμό της  Τράπεζας Πειραιώς που αναγράφεται στην αίτηση εγγραφής GR8001713800006380160680155  Δικαιούχος : Δρομικός -Περιπατητικός Σύλλογο Κάσσιος Δίας.

Παροχές-Πολιτική ακύρωσεις

ΠΑΡΟΧΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ : Με το τίμημα της συμμετοχής η διοργάνωση παρέχει στους  συμμετέχοντες προαγωνιστικό και μεταγωνιστικό γεύμα, αριθμό συμμετοχής (BIB),  6 πλήρεις τροφοδοσίες αγώνα, αναμνηστικό δώρο-finisher, ιατρική υποστήριξη κατά τη διάρκειά του αγώνα, μετάλλιο στους τερματίζοντες. Μετάλλιο θα δοθεί σε όλους τους αγωνιζόμενους συμπεριλαμβανομένου και της σκυτάλης. Μεταφορά των αθλητών της σκυτάλης από και προς το σημείο αλλαγής στο 37 χλμ. Εγγεγραμμένος αθλητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει ακύρωση της συμμετοχής του και να λάβει πίσω το 100% των χρημάτων αν ακυρώσει μέχρι της 20 Δεκεμβρίου και το 50% εως τις 20 Ιανουαρίου ένα μήνα πριν τον αγώνα. Σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί με υπαιτιότητα της διοργάνωσης θα καταβληθεί πίσω το 100% του ποσού. Εάν την ημερομηνία του αγώνα ο αγώνας ακυρωθεί λόγω ανωτέρας βίας (ακραίων καιρικών- φαινομένων, covid-19 κ.α) δεν θα επιστραφεί χρηματικό ποσό και ο αγώνας θα μεταφερθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Χρονικά όρια-Σημεία ελέγχου

Το χρονικό όριο που τίθεται από τη διοργάνωση για να θεωρείται ένας τερματισμός έγκυρος είναι οι 19 ώρες. Θα υπάρχουν και δύο ενδιάμεσα σημεία αποκλεισμού στο 37χλμ. στις 9 ώρες  και στο 63χλμ. στις 13:30 ώρες.  Η εκκίνηση θα δοθεί στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου οπότε όσοι αθλητές φτάσουν στην κορυφή του Όρους Παντοκράτωρα (37χλμ) μετά τις 15:00 μ.μ και στη Π.Περίθεια (63χλμ) μετά τις 19:30 το βράδυ θα πρέπει να παραδώσουν τον αριθμό τους. Έγκυρός θα είναι ο τερματισμός που θα γίνει πριν τις 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα όρια αυτά ισχύουν και για τους αθλητές της σκυτάλης. Η διοργάνωση έχει επιλέξει 10 σημεία ελέγχου (περάσματα) ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός-Εγκατάλειψη

Η διοργάνωση θέτει ως υποχρεωτικό εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι αθλητές στην γραμμή της εκκίνησης τα παρακάτω.1) Ελαφρύ αντιανεμικό μπουφάν. 2) Φακός κεφαλής. 3) Αλουμινοκουβέρτα. 4) Κινητό τηλέφωνο. 5) Ποτήρι υγρών. Τα παραπάνω μπορεί να αναθεωρηθούν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα του αγώνα και ύστερα από έγκαιρη ενημέρωση των διοργανωτών. Ένας αθλητής μπορεί να εγκαταλείψη τον αγώνα σε έναν από τους σταθμούς τροφοδοσίας παραδίδοντας τον αριθμό του στον υπεύθυνό του σταθμού Η διοργάνωση είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του στο χώρο του τερματισμού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο αθλητής αν θέλει να συνεχίσει μπορεί αποκλειστικά με δική του ευθύνη.

 

 

Τροφοδοσία-Drop-Bag

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ –DROP BAG : Στον αγώνα θα υπάρχουν 7 βασικοί σταθμοί τροφοδοσίας. Οι αθλητές υποχρεούνται να μεταφέρουν μαζί τους πλαστικό κύπελλο πολλαπλών χρήσεων. Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει στη διοργάνωση ένα σάκο ανεφοδιασμού (drop bag) δικής του επιλογής και μέχρι 30 Lt χωρητικότητας ο οποίος θα του παραδοθεί στο 37 χλμ. Παντοκράτωρας και θα μεταφερθεί πάλι στο σημείο τερματισμού πριν το τέλος του αγώνα. Ο σάκος πρέπει να παραδοθεί στη γραμματεία την παραμονή του αγώνα η το πρωί του Σαββάτου μεταξύ 05:30 – 05:45.

Ποινές-Ενστανσεις

Η ποινή του αποκλεισμού θα επιβάλετε σε αθλητή εάν: 1)  Εκπροθεσμη αναχώρηση από τους σταθμούς που έχουν ορισθεί χρονικά όρια. 2) Απώλεια σημείου ελέγχου (check point). 3) Χρήση μεταφορικού μέσου για συντόμευση διαδρομής. 5) Απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή. Κάθε αθλητής δικαιούτε να καταθέσει ένσταση στην γραμματεία του αγώνα μέχρι και 30 λεπτά  μετά τον τερματισμό του

Επαθλα-απονομες

ΕΠΑΘΛΑ ΑΠΟΝΟΜΕΣ : Όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν θα πάρουν αναμνηστικό μετάλλιο. Με αναμνηστικό τρόπαιο θα τιμηθούν οι 6 πρώτοι άνδρες και οι 6 πρώτες γυναίκες καθώς και ο πρώτος άνδρας και γυναίκα άνω των 55 στον αγώνα των 80 χλμ. Στην σκυτάλη θα βραβευτούν οι 3 πρώτες ομάδες της γενικής κατάταξης (ανεξαρτήτου φύλου, επιτρέπονται και οι μικτές ομάδες)

Σηματοδότηση

Στη σηματοδότηση του αγώνα κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα που τυγχάνει και χρώμα της διοργάνωσης. Στις διασταυρώσεις θα υπάρχουν ταμπέλες με το λογότυπο του αγώνα. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ταμπέλας η χρώματος θα υπάρχει κορδέλα σήμανσης. Τα πρώτα 15 χλμ. και τα τελευταία 30χλμ. θα είναι σηματοδοτημένα με νυχτερινή (αντανακλαστική) σήμανση

Επίδοση αριθμών-Τεχνική ενημέρωση

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΩΝ –ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Η επίδοση των αριθμών συμμετοχής θα γίνει την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου από  19:00 – 21:00 στην Πόλη της Κέρκυρας. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 18:00 – 21:00 στην Κασσιώπη και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 05:15- 05:45 στην γραμματεία στο χώρο της εκκίνησης. Λίγες μέρες πριν τον αγώνα θα δοθεί αναλυτική τεχνική ενημέρωση με όλες τις λεπτομέρειες του αγώνα καθώς και για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση των μονοπατιών. Επίσης το πρωί του Σαββάτου 15 λεπτά πριν την εκκίνηση θα υπάρχει σύντομη τεχνική ενημέρωση ώστε να λυθούν τυχόν απορίες τις τελευταίας στιγμής.

Covid-19-Ιατρική βεβαίωση

COVID-19 – ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ : Στον αγώνα θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα covid που θα ισχύουν την δεδομένη στιγμή της διεξαγωγής του αγώνα βάση των οδηγιών του υπουργείου υγείας και της ΓΓΑ και αφορούν τις αθλητικές διοργανώσεις. Η διοργάνωση δεν ζητά από τους αθλητές να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση. Με την εγγραφή ο αθλητής βεβαιώνει ότι είναι υπεύθυνος για την καλή κατάσταση της υγείας του που του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες υπεραποστάσεων  καθώς και ότι γνωρίζει ότι κινείται σε δύσκολο ορεινό πεδίο και είναι υπεύθυνος για την ατομική του ασφάλεια.

Διαμονή-Μεταφορά

Το Νησί της Κέρκυρας συνδέεται την περίοδο του αγώνα με τρεις καθημερινές πτήσεις από Αθήνα με Agean  και sky express σε πολύ καλή τιμή αν κλειστούν έγκαιρα. Επίσης με αυτοκίνητο μέσω Εγνατίας και Ιονίας οδού με συχνά δρομολόγια με την ακτοπλοϊκή γραμμή Ηγουμενίτσας- Κέρκυρας με έκπτωση 50% αν κλεισθούν on line μέχρι και δύο ώρες πριν την αναχώρηση με τις εταιρίες kerkyra lines και kerkyra sea ways. Η Κασσιώπη είναι ως επί το πλείστο καλοκαιρινό θέρετρο και το σύνολο των καταλυμάτων δεν λειτουργούν την χειμερινή περίοδο. Η διοργάνωση έχει έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην περιοχή ώστε να ανοίξουν ικανό αριθμό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αγώνα. Την κεντρική διαχείριση των καταλυμάτων αυτών ώστε να εξυπηρετηθούν οι αθλητές και οι συνοδοί τους την έχει αναλάβει το τουριστικό γραφείο Fulvia travel. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να κλείσουν κατάλυμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν για περαιτέρω πληροφορίες ώστε να προχωρήσουν σε κράτηση στο email info@fulvia-travel.com η στο τηλ. 2663081040. Επίσης η διοργάνωση είναι διατεθειμένη να διοργανώσει διήμερη εκδρομή από Αθήνα και θεσσαλονίκη ( αναχώρηση Παρασκευή πρωί, επιστροφή  Κυριακή βράδυ με λεωφορείο)με κόστος 50 και 40 ευρώ αντίστοιχα συν 10 ευρώ έξοδά καραβιού ,με προϋπόθεση ότι θα συμπληρωθεί  ένας ελάχιστος αριθμός 25 συμμετέχοντων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στο info@kassiosdias.gr. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Κέρκυρας απέχουν 35 χλμ. από την Κασσιώπη. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια με το ΚΤΕΛ Κέρκυρας που μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ktelkerkyras αλλά και η διοργάνωση για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες λόγω του αγώνα θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει αθλητές με συνεννόηση συγκεκριμένες ώρες και μετά από αίτημα στο info@kassiosdias,gr

Ασφάλεια- Προσωπικά δεδομένα

Η διοργάνωση έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει χωρίς προειδοποίηση τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα (διαδρομή, χρονικά όρια, ώρα έναρξης) σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας αθλητών και εθελοντών λόγω καιρικών η άλλων απρόβλεπτών συνθηκών. Επίσης έχει τα πνευματικά δικαιώματα του αγώνα, δικαιώματα χρήσης φωτογραφιών και βίντεο όπου θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του. Δεν μπορεί να δημοσιοποιεί προσωπικά δεδομένα αθλητών, για εμπορικούς η άλλους σκοπούς

Share